Sosyal Medya

Dünya

Paris’te Ortadoğu barış konferansı

Paris, Filistin ve İsrail arasında müzakere sürecini tekrar canlandırmayı amaçlayan bir konferansa ev sahipliği yapacak. Ancak konferansa İsrail de Filistin de davet edilmedi



Paris’in ev sahipliÄŸini yaptığı Ä°srail-Filistin Barış Konferansı, Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande tarafından açılacak. Konferansa ne Ä°srail ne de Filistin davet edildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Nebil Arabi’nin yanı sıra yaklaşık 30 dışiÅŸleri bakanı ve örgüt temsilcisi de konferansa katılıyor. 

Konferans, 2014 yılında çöken Ä°srail-Filistin barış müzakerelerini yeniden canlandırmayı amaçlıyor. Ancak Ä°srail,  Filistinlilerin olmazsa olmaz gördüğü 1967 sınırları içerisinde bir Filistin devletini öngören Fransa’nın inisiyatifine sıcak bakmadığı gibi, bu giriÅŸimin baÅŸarısızlığa mahkûm olduÄŸunu öne sürüyor.

Reuters’e konuÅŸan bir Fransız diplomat konferansın amacını ÅŸu sözlerle özetledi:

"İsrailliler ile Filistinliler arasında hemen bir barışı sağlayamayacağımızı biliyoruz. Ancak, iki tarafın bir masa etrafına toplamak için doğru şartları sağlamayı amaçlıyoruz."

Barış çıkmazı

Filistinliler ile Ä°srailliler arasında bir barış saÄŸlamak için uzun yıllar süren çabalar 2014’te donma noktasına gelmiÅŸti.

Filistinliler, Ä°srail’in izlediÄŸi yerleÅŸim politikasının barış ÅŸansını her geçen gün azalttığını söylerken Ä°srail, Filistin Yönetimi’nden daha sıkı güvenlik önlemleri uygulamasını talep ediyor.

Paris toplantısı, barış müzakerelerini engelleyen faktörleri tespit edecek ve gelecek aydan itibaren işe koyulacak bir çalışma grubu oluşturmaya çalışacak.

Hedefin, ABD başkanlık seçimlerinden sonra müzakereleri yeniden raya sokmak olduğunu belirten Fransız diplomat:

"Fransa, zaten mevcut olan bir şeyi yeniden icat etmeye çalışmıyor. Bütün mevzu, bir konferansı düzenleyip bir sonraki konferansı gerçekleştirmek için herkesi işbirliği yapmaya ikna etmekten ibaret."

Ä°srail'den Sykes-Picot eleÅŸtirisi

Konferansa karşı olduğunu belirten İsrail Başbakanı Netanyahu, Fransız inisiyatifi boykot ettiklerini açık bir şekilde ifade etmedi. Ancak Tel Aviv Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold, bu inisiyatifin başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi ve şu sözleri sarf etti:

“Yüz yıl önce Mark Sykes ve François-George Picot adında iki diplomat OrtadoÄŸu’da yeni bir düzeni dayatmaya çalıştılar. SömürgeciliÄŸin zirve döneminde ortaya konan bu çabalar daha sonra tamamen baÅŸarısız oldu. Bugün de baÅŸarısız olacak.”

'İki taraflı müzakereler dönemi geçti'

Filistinliler, Paris’teki diplomasi ortamından bağımsız olarak BM nezdinde Ä°srail’in yerleÅŸimci politikasını kınayan bir tasarıyı onaylamak için çalışmalar yürütmeye baÅŸladı.

Fransız Le Monde Gazetesi’ne yazı yazan Filistinli baÅŸmüzakereci Saib Ureykat, iki taraflı müzakere metodunun daha önce baÅŸarısız olduÄŸunu ve artık çok taraflı çalışmalar çerçevesinde, OrtadoÄŸu’da uluslararası kanunların devreye sokulması gerektiÄŸini söyledi.

Kaynak: Reuters ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.